সোমবার ২৯ আষাঢ় ১৪২৭, ১৩ জুলাই ২০২০ ঢাকা, বাংলাদেশ
প্রচ্ছদ
অনলাইন
আজকের পত্রিকা
সর্বশেষ

Question no-9, Tag questions নবম-দশম শ্রেণির প্রস্তুতি বিষয় ॥ ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

  • রাসেল আহমেদ;###;সহকারী শিক্ষক (ইংরেজি);###;আহাম্মদাবাদ উচ্চ বিদ্যালয়;###;ত্রিশাল, ময়মনসিংহ;###;মোবাইল : ০১৭২৭৯৩৮৮১৫

1.(a) Success cannot be achieved without efforts ____.?

(b) Everybody knows it ____.?

(c) The successful people are very industrious, ____.?

(d) Everything glorious is gained though hard labour ____?

(e) So, industry is the key to success ___ ?

Ans : (a) can it? (b) Dont they ? (c) Arent they ? (d) Isnt it ? (e) Isnt it ?

2.(a) Telling lies is a great sin ____?

(b) One lie begets hundred life ____?

(c) None believes a liar ____?

(d) He has to lead a miserable life ____?

(e) So, all of us ought to refrain from telling lies ____?

Ans : (a) Isnt it ? (b) Doesnt it ? (c) Do they ? (d) Hasnt he ? (e) Oughtnt we ?

3.(a) Shapna has little knowledge about computer ____?

(b) But she can improve herself if she is interested in it ____?

(c) I think she has no interest in it ____?

(d) She should be motivated at all ____?

(e) Lets talk to her ____?

Ans : (a) Has she ? (b) Cant she ? (c) Has she ? (d) Shouldnt she ? (e) Shall we ?

4.(a) Hello, Rumi, You swa the programme on the arsenic pollution in the ATN yesterday ____?

(b) OH! Rajib, It has already become a serious problem in our country ____?

(c) Yes, it enters into our body when we take arsenic contaminated water ____?

(d) It can cause different diseases ____?

(e) You are right, Ru[mi. Everyone must be careful about taking water ____?

Ans : (a) Didnt you ? (b) Hasnt it ? (c) Doesnt it ? (d) Cant it ? (e) Mustnt they ?

5.(a) I need a pen, ____ ?

(b) I must write a letter to my friend ____?

(c) I have not written a letter to him for a long time ____?

(d) As we are friends, I think, we should keep in touch, _____ ?

(e) I am irregular in writing but my friend is always regular in writing ____?

Ans :(a) Dont I ? (b) Mustnt I ? (c) have I ? (d) Shouldnt we ? (e) Isnt he ?

6.(a) The wind blows gently in the spring, ____?

(b) Let them do the work ______?

(c) Hwo nice the flowers are _____?

(d) Everything looks beautiful in a moonlit night, _____?

(e) Work hard to succeed _____?

Ans : (a) Doesnt it ? (b) Will you ? (c) Arent they ? (d) Doesnt it ? (e) Will you ?

7.(a) Your letter gave me much pleasure _____?

(b) I am glad inform you about our sports day ____?

(c) We decorated the school campus colorfully _____?

(d) Among the events, sack race and three leg race are interesting _____?

(e) None could resist laughter watching these events ____ ?

Ans : (a) Didnt it ? (b) Aint I ? (c) Didnt we ? (d) Arent they ? (e) Could they ?

8.(a) We see that Msum has little knowledge about games and sports, _____?

(b) Lets talk to him ____?

(c) We think, he doesnt knwo hwo to play tennis ____?

(d) Everybody praises an all rounder _____ ?

(e) Though he is a good student, he is lazy, _____?

Ans : (a) Has she ? (b) Shall we ? (c) Does he ? (d) Dont they ? (e) Isnt he ?

9. (a) Success cannot be achieved without effort _____?

(b) Everybody knows it _____?

(c) The successful people are very industrious ____?

(d) Everything is gained through hard labour _____?

(e) Industry is the key to success ____?

Ans : (a) Can it ? (b) Dont they ? (c) Arent they ? (d) Isnt it ? (e) Isnt it ?

10.(a) Telling lies is a great sin ____?

(b) One lie begets hundred lie ____?

(c) None believes a liar ____?

(d) He has to lead a miserable life____ ?

(e) All of us ought to refrain from telling life ____?

Ans: (a) Isnt it ? (b) Doesnt it ? (c) Do they ? (d) Hasnt it? (e) Oughtnt we ?

11.(a) I need a pen ____?

(b) I must write a letter to my friend ____?

(c) I have [not written aû letter to him for a long time____?

(d) We should keep on touch ____?

(e) ¸ friend is always regular in writing ____?

Ans : Dont I ? (b) Mustnt I ? (c) Have I ? (d) Shouldnt we ? (e) Isnt he ?

12.(a) The wind blows gently in spring ____?

(b) Let them do the work ____?

(c) Hwo nice the flowers are ____?

(d) Everything looks beautiful in moonlit night ____?

(e) Work hard to succeed ____ ?

Ans : Doesnt it ? (b) Will you ? (c) Arent they ? (d) Doesnt it (e) Will you ?

13.(a) Your letter gave me much pleasure ____?

(b) I am glad to inform you ____?

(c) We decorated the school campus ____?

(d) Among the events, sack race and three legs race were interesting ____?

(e) None could resist laughter watching these ____?

Ans : (a) Didnt it ? (b) Aint I ? (c) Didnt we ? (d) Werent they ? (e) Could they ?

14.(a) Masum has Little knowledge about games and sports ____?

(b) Lets talk to him ____?

(c) He does not knwo hwo to play tennis ____ ?

(d) Everybody praises an all rounder _____?

(e) Though he is a good student, he is layy ____?

Ans : (a) Has he ? (b) Shall we ? (c) Does he ? (d) Dont they ? (e) Isnt he ?

শীর্ষ সংবাদ:
জুলাইতে রেলে যোগ হচ্ছে ১০টি ব্রডগেজ ইঞ্জিন         তিন দিনের রিমান্ডে ডা. সাবরিনা         করোনায় মারা গেলেন সিএমপি উপ-কমিশনার মিজানুর         লঞ্চডুবিতে প্রাণহানির ঘটনায় ময়ূর-২ এর মাস্টার গ্রেফতার         এমপি পাপুলের স্ত্রী ও শ্যালিকাকে দুদকে তলব         বিশ্বে করোনায় আক্রান্ত ১ কোটি ২৮ লাখ, মৃত্যু ৫ লাখ ৬৮ হাজার         বিশ্বে একদিনে ২ লক্ষাধিক মানুষের করোনা শনাক্তের রেকর্ড         করোনার ভ্যাকসিনের সফল ট্রায়ালের দাবি রাশিয়ার         চীনে বন্যায় ১৪১ প্রাণহানির শঙ্কা ॥ সতর্কতা জারি         মেয়র উন-সুনের নাটকীয় মৃত্যুতে দুই ভাগে বিভক্ত দ. কোরিয়া         ‘করোনার ভয়াবহতা গোপন করেছিল চীন’         চীন সীমান্তে উত্তেজনার মধ্যেই যুক্তরাষ্ট্র থেকে অস্ত্র কিনছে ভারত         পূর্ণাঙ্গ তদন্ত প্রতিবেদন প্রকাশ করল ইরান         সিরিয়ার বিমান ঘাঁটিতে ড্রোন হামলা প্রতিহত করল রাশিয়া         ক্রিমিয়ার আগেই ইউক্রেনের সঙ্গে রাশিয়ার সম্পর্ক খারাপ ছিল ॥ পুতিন         ২৫ কিশোরীর জীবন যুদ্ধ নিয়ে যা বলবেন মালালা         আমেরিকার বিমানবাহী রণতরীতে আগুনে ব্যাপক ক্ষয়ক্ষতি         মাঠে ফিরেই এমবাপে-নেইমারদের গোল উৎসব        
//--BID Records