বৃহস্পতিবার ১৩ ফাল্গুন ১৪২৭, ২৫ ফেব্রুয়ারী ২০২১ ঢাকা, বাংলাদেশ
প্রচ্ছদ
অনলাইন
আজকের পত্রিকা
সর্বশেষ

Question no-9, Tag questions ॥ নবম-দশম শ্রেণির প্রস্তুতি

Question no-9, Tag questions ॥ নবম-দশম শ্রেণির প্রস্তুতি
  • বিষয় ॥ ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র
  • রাসেল আহমেদ

সহকারী শিক্ষক (ইংরেজি)

আহাম্মদাবাদ উচ্চ বিদ্যালয়

ত্রিশাল, ময়মনসিংহ

মোবাইল : ০১৭২৭৯৩৮৮১৫

1.(a) Success cannot be achieved without efforts ____.?

(b) Everybody knows it ____.?

(c) The successful people are very industrious, ____.?

(d) Everything glorious is gained though hard labour ____?

(e) So, industry is the key to success ___ ?

Ans : (a) can it? (b) Don’t they ? (c) Aren’t they ? (d) Isn’t it ? (e) Isn’t it ?

2.(a) Telling lies is a great sin ____?

(b) One lie begets hundred life ____?

(c) None believes a liar ____?

(d) He has to lead a miserable life ____?

(e) So, all of us ought to refrain from telling lies ____?

Ans : (a) Isn’t it ? (b) Doesn’t it ? (c) Do they ? (d) Hasn’t he ? (e) Oughtn’t we ?

3.(a) Shapna has little knowledge about computer ____?

(b) But she can improve herself if she is interested in it ____?

(c) I think she has no interest in it ____?

(d) She should be motivated at all ____?

(e) Let’s talk to her ____?

Ans : (a) Has she ? (b) Can’t she ? (c) Has she ? (d) Shouldn’t she ? (e) Shall we ?

4.(a) Hello, Rumi, You saw the programme on the arsenic pollution in the ATN yesterday ____?

(b) OH! Rajib, It has already become a serious problem in our country ____?

(c) Yes, it enters into our body when we take arsenic contaminated water ____?

(d) It can cause different diseases ____?

(e) You are right, Ru[mi. Everyone must be careful about taking water ____?

Ans : (a) Didn’t you ? (b) Hasn’t it ? (c) Doesn’t it ? (d) Can’t it ? (e) Mustn’t they ?

5.(a) I need a pen, ____ ?

(b) I must write a letter to my friend ____?

(c) I have not written any letter to him for a long time ____?

(d) As we are friends, I think, we should keep in touch, _____ ?

(e) I am irregular in writing but my friend is always regular in writing ____?

Ans :(a) Don’t I ? (b) Mustn’t I ? (c) have I ? (d) Shouldn’t we ? (e) Isn’t he ?

6.(a) The wind blows gently in the spring, ____?

(b) Let them do the work ______?

(c) How nice the flowers are _____?

(d) Everything looks beautiful in a moonlit night, _____?

(e) Work hard to succeed _____?

Ans : (a) Doesn’t it ? (b) Will you ? (c) Aren’t they ? (d) Doesn’t it ? (e) Will you ?

7.(a) Your letter gave me much pleasure _____?

(b) I am glad inform you about our sports day ____?

(c) We decorated the school campus colorfully _____?

(d) Among the events, sack race and three leg race are interesting _____?

(e) None could resist laughter watching these events ____ ?

Ans : (a) Didn’t it ? (b) Ain’t I ? (c) Didn’t we ? (d) Aren’t they ? (e) Could they ?

8.(a) We see that Msum has little knowledge about games and sports, _____?

(b) Let’s talk to him ____?

(c) We think, he doesn’t know how to play tennis ____?

(d) Everybody praises an all rounder _____ ?

(e) Though he is a good student, he is lazy, _____?

Ans : (a) Has she ? (b) Shall we ? (c) Does he ? (d) Don’t they ? (e) Isn’t he ?

9. (a) Success cannot be achieved without effort _____?

(b) Everybody knows it _____?

(c) The successful people are very industrious ____?

(d) Everything is gained through hard labour _____?

(e) Industry is the key to success ____?

Ans : (a) Can it ? (b) Don’t they ? (c) Aren’t they ? (d) Isn’t it ? (e) Isn’t it ?

10.(a) Telling lies is a great sin ____?

(b) One lie begets hundred lie ____?

(c) None believes a liar ____?

(d) He has to lead a miserable life____ ?

(e) All of us ought to refrain from telling life ____?

Ans: (a) Isn’t it ? (b) Doesn’t it ? (c) Do they ? (d) Hasn’t it? (e) Oughtn’t we ?

11.(a) I need a pen ____?

(b) I must write a letter to my friend ____?

(c) I have [not written any letter to him for a long time____?

(d) We should keep on touch ____?

(e) My friend is always regular in writing ____?

Ans : Don’t I ? (b) Mustn’t I ? (c) Have I ? (d) Shouldn’t we ? (e) Isn’t he ?

12.(a) The wind blows gently in spring ____?

(b) Let them do the work ____?

(c) How nice the flowers are ____?

(d) Everything looks beautiful in moonlit night ____?

(e) Work hard to succeed ____ ?

Ans : Doesn’t it ? (b) Will you ? (c) Aren’t they ? (d) Doesn’t it (e) Will you ?

13.(a) Your letter gave me much pleasure ____?

(b) I am glad to inform you ____?

(c) We decorated the school campus ____?

(d) Among the events, sack race and three legs race were interesting ____?

(e) None could resist laughter watching these ____?

Ans : (a) Didn’t it ? (b) Ain’t I ? (c) Didn’t we ? (d) Weren’t they ? (e) Could they ?

14.(a) Masum has Little knowledge about games and sports ____?

(b) Lets talk to him ____?

(c) He does not know how to play tennis ____ ?

(d) Everybody praises an all rounder _____?

(e) Though he is a good student, he is lazy ____?

Ans : (a) Has he ? (b) Shall we ? (c) Does he ? (d) Don’t they ? (e) Isn’t he ?

শীর্ষ সংবাদ:
করোনা : গত ২৪ ঘন্টায় ৫ জনের মৃত্যু, নতুন শনাক্ত ৪১০         রেলে বড় নিয়োগ আসছে ॥ মন্ত্রী         “ক্যাডেটদের বিশ্বের সঙ্গে তাল মিলিয়ে চলার সুযোগ সৃষ্টি করে দিচ্ছি”         যুক্তরাষ্ট্রে অনথিভুক্ত বাংলাদেশিদের নথিভুক্তের অনুরোধ পররাষ্ট্রমন্ত্রীর         বিএনপির সিদ্ধান্তকে স্বাগত, ইতিবাচক আবহ তৈরি করবে ॥ সেতুমন্ত্রী         সৌদি যুবরাজকে দায়ী করতে পারে যুক্তরাষ্ট্র         ২৬ মার্চ থেকে ঢাকা-জলপাইগুড়ি ট্রেন চলাচল শুরু         ইন্দোনেশিয়ায় সোনার খনিতে ধস ॥ নিহত ৩, নিখোঁজ ৫         তিনজনকে খুনের পর হৃৎপিণ্ড কেটে রান্না!         বিজেপিতে যোগ দিলেন অভিনেত্রী পায়েল         পরমাণু সমঝোতা নিষেধাজ্ঞা প্রত্যাহারের আহ্বান জানালো চীন         হৃদরোগে নারী মৃত্যু, তারপরও ঝোলানো হলো ফাঁসিতে !         আসামি গ্রেফতার হয়নি ॥ ক্ষোভ সাংবাদিক মুজাক্কিরের পরিবারের         অপারেশনের পর কেমন আছেন সৌদির ক্রাউন প্রিন্স সালমান?         ‘টিকা নেওয়ার পর মনে করবেন না সমস্যার সমাধান হয়ে গেছে’         জিয়ার খেতাব বাতিল ॥ চূড়ান্ত সিদ্ধান্ত আসছে শিগগিরই         পিলখানা ট্রাজেডির শহীদদের প্রতি রাষ্ট্রপতি ও প্রধানমন্ত্রীর শ্রদ্ধা         চীনে গ্রামীণ দারিদ্র্য দূরীকরণে পূর্ণ সফলতার দাবি শিয়ের         মুখ্যমন্ত্রী মমতা বন্দ্যোপাধ্যায়ের অভিনব প্রতিবাদে         বাংলাদেশ-জাপান পররাষ্ট্র সচিব পর্যায়ের বৈঠক আজ