কুয়াশাচ্ছন্ন, তাপমাত্রা ২২.২ °C
 
৩ ডিসেম্বর ২০১৬, ১৯ অগ্রহায়ণ ১৪২৩, শনিবার, ঢাকা, বাংলাদেশ
শীর্ষ সংবাদ

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

প্রকাশিত : ২৫ এপ্রিল ২০১৫
  • বিষয় : ইংরেজি

1.The Path------Paved, so we were able to walk through the path.

a)Was b) had c) has been d) being

2. Apparently, Suchi----married in may ---but she hasn′t invited me!

a) is getting b) gets

c) will get d) will have got

3.Selim is absent because he---a cold

a) is having b) have

c) will have d) has

4.All Citizens---- their taxes (Fill in the blanks)

a) Should be paid b) must be paid

c) would be paid d) have to pay

5.Nether Sufia nor I ----capable of solving the problem.

a) are b)were c) am d) is

6.The headmaster and secretary --present at the last meeting.

a) Is b) was c) have c) were

7. If the price is low, demand---

a) is increased b) will be increased

c) would be increased d) will increase

8. I count ---your help.

a) after b) upon c) for d) on

9.You should refrain yourself----smoking

a) to b) from c) of d) at

10.Nobody---Alam the way.

a) without b) but c) that d) beside

11.Explain the meaning of `Bring to pass′

a) Cause to destory b) Cause to happen

c) Cause to Carry out d) Cause to Convince

12.`Through thick and thin′ means--

a) To make the think thin

b) Under all Conditions

c) Not clear in understanding

d) of great density

13.`Lend me check your′ means---

a) let me check your ears

b) let me whisper into your ears

c) listen to me

d) close to me

14. `To smell a rat" means---

a) to smell a bad smell

b) to suspect a trick or deceit

c) to wash one′s clothes in the open

d) to suffer from shortage of water

15. I only want --- little sugar in my tea, please

a) a b) the c) an d) none

16. Many is lands make up--

a) an isles b) an archipelago

c) a peninsula d) continent

17.`Syntax′ means ----

a) Manner of speech b) sentence building

c) Supplementary tax d) Synchronizing act

18.`Vertex′ means

a) highest point b) peak vally

c) whiding current d) waishband for a fuxedo

19.`Panacea′ means ---

a) widespread disease b) gland

c) fresh d) cure all

20.`Gratis′ means--

a) without taking any money

b) without making any payment

c) without taking any care

d) with paying any attention

21.Vacillate′ is the opposite of---

a) irritate b) amplify c) determine d) hesitate

22.`Transitory′ is opposite of---

a) permanent b) clear

c) excessive d) conversant

23.The synonym of laudatory is---

a) clandestine b) gallant c) praising d) despicable

24. The word `innuendo′ most nearly means:

a) negligent

b) a disease; a disorder or an aliment

c) tireless, continuing with vigor

d) an indirect insinuation or suggestion about a perss

DËi: 1.b 2.d 3.d 4.d 5.c 6.b 7.d 8.d 9.b 10.b 11.b 12.b 13.c 14.b 15.a 16.b 17.b 18.a 19.d 20.b 21.c 22.a 23.d 24.d

প্রকাশিত : ২৫ এপ্রিল ২০১৫

২৫/০৪/২০১৫ তারিখের খবরের জন্য এখানে ক্লিক করুন


ব্রেকিং নিউজ: