মূলত পরিষ্কার, তাপমাত্রা ২১.১ °C
 
১০ ডিসেম্বর ২০১৬, ২৬ অগ্রহায়ণ ১৪২৩, শনিবার, ঢাকা, বাংলাদেশ
শীর্ষ সংবাদ

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

প্রকাশিত : ২০ এপ্রিল ২০১৫
  • বিষয় : ইংরেজি

1. The word `senile′ is related to-

a. old age b. senses

c. superiority d. seniority

2. Which one means `unlimited power′?

a. omnipresent b. omniscient

c. omnipotent d. omnibus

3. Dark : Light : Cold :

a. sunshine b. heat

c. hot d. bright

4. Select the correct sentence

a. the child was born yesterday

b. the child has born yesterday

c. the child had been born yesterday

d. the child has been born yesterday

5. The word `nuptial′ is related to-

a. might b. marriage

c. sleep d. love

6. Charles Dickens was the writer of-

a. Jane Eyre b. Wuthering Heights

c. David Copper field d. Return of the native

7. Astronomy : Stars :: Biology

a. Oceans b. Plants

c. Planets d. Earth

8. A stitch in time saves-

a. nine b. a lot

c. much d. a few

9. The active form of `let it be done′ is---

a. let me do it b. I have done it

c. do it d. It is done by me

10. The boy takes--- his grand father.

a. to b. with

c. up d. after

11. Fear of the police made the thief--- away.

a. run b. ran

c. to run d. running

12. The antonym of the word `biased′ is---

a. personal b. interested

c. different d. neutral

13. `Out and out′ means-

a. absolute b. outside

c. external d. rural

14. What is the singular form of `Agenda′?

a. Agendus b. Agenda

c. Agendum d. Agendae

15. He is jealous- my fame.

a. on b. for

c. of d. with

16. Correct spelling is-

a. Preumonia b. Newmonia

c. Numonia d. Neumamia

17. The idom `in a nutshell′ means-

a. nutsell b. concisely

c. cover d. nutty

18. The expression `Blue Blood′ means-

a. noble birth b. emity

c. bluish d. blue colour

19. The wor `rusticated′ means-

a. expelled b. rusted

c. rustic d. risty

20. `Few and far between′ means-

a. too far b. in between

c. rarely d. long distance

21. `Prima facie′ means-

a. Prime Figure b. At first view

c. Prime accused d. Prime Minister

22. `With flying colours′ means-

a. Flying bird b. Victoriously

c. Colourful d. Aimlessly

DËi : 1. a, 2. c, 3. c, 4. a, 5. b, 6. c, 7. b, 8. a, 9. c, 10. d, 11. a, 12. d, 13. a, 14. c, 15. c, 16. a, 17. b, 18. a, 19. a, 20. c, 21. b and 22. b.

প্রকাশিত : ২০ এপ্রিল ২০১৫

২০/০৪/২০১৫ তারিখের খবরের জন্য এখানে ক্লিক করুন


ব্রেকিং নিউজ: