মূলত পরিষ্কার, তাপমাত্রা ২১.১ °C
 
১০ ডিসেম্বর ২০১৬, ২৬ অগ্রহায়ণ ১৪২৩, শনিবার, ঢাকা, বাংলাদেশ
শীর্ষ সংবাদ

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

প্রকাশিত : ১১ এপ্রিল ২০১৫
  • বিষয় : ইংরেজি

1. Break : Repair :: Wound

a. Heal b. Hurt

c. Fix d. Plaster

2. Tigher : Zoology :: Mars :

a. Astrology b. Cryptology

c. Astronomy d. Telescopy

3. He had written the book before he-

a. retired b. had retired

c. has retired d. will be retired

4. The word `Precedence′ means-

a. example b. priority

c. elderly d. case

5. `To get along with′ means

a. to adjust b. to accompany

c. to interest d. to walk

6. There is no alternative- training

a. to b. for

c. than d. of

7. `A room with a view′ was written by-

a. George Orwell b. Swift

c. F.M. Forster d. Mark Twin

8. `Arms and the Man′ was written by-

a. George Orwell b. Swift

c. G.B. show d. E.M. Forster

9. The meaning of the word `obese′ is-

a. very fast b. very fat

c. ugly d. obnoxious

10. The word bounty is closest in meaning to-

a. generosity

b. familiar

c. dividing line

d. sympathy

11. Explain the meaning of `Bring to pars;

a. Cause to destroy

b. Cause to happen

c. Cause to carry out

d. Cause to convince

12. `hurry up! we have to go--- five minutes′.

a. in b. on

c. by d. for

13. The Arabian Nights--- still a great favorite

a. has b. are

c. is d. were

14. Choose the correct spelling.

a. Ascertain b. assertain

c. Asertain d. asartain

15. The tree has been blown--- by the storm.

a. away b. up

c. off d. out

16. As the sun---, I decided to go out.

a. Has shore b. Shine

c. Shines d. was shining

17. `Out and out’ means---

a. Not at all b. Brave

c. Thoroughly d. Whole heartedly

18. No one can--- that he is clever.

a. Deny b. Defy

c. Denounce d. Discerd

19. The Team is--- eleven players.

a. made of b. made up of

c. made up d. made

20. At least one of the students--- full marks every time.

a. get b. are getting

c. gets d. have got

21. My uncle arrived while I--- the dinner.

a. would cook b. had cooked

c. cook d. was cooking

DËi : 1. b, 2. c, 3. a, 4. b, 5. a, 6. a, 7. c, 8. c, 9. b, 10. a, 11. b, 12. c, 13. c, 14. a, 15. b, 16. d, 17. c, 18. a, 19. b, 20. c and 21. d

প্রকাশিত : ১১ এপ্রিল ২০১৫

১১/০৪/২০১৫ তারিখের খবরের জন্য এখানে ক্লিক করুন


ব্রেকিং নিউজ: