কুয়াশাচ্ছন্ন, তাপমাত্রা ২২.২ °C
 
৪ ডিসেম্বর ২০১৬, ২০ অগ্রহায়ণ ১৪২৩, রবিবার, ঢাকা, বাংলাদেশ

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

প্রকাশিত : ২ এপ্রিল ২০১৫
  • বিষয়: ইংরেজি

1. His sympathy...... the poor is praise worthy.

a) for b) with

c) towards c) to

2. He relieved me.......anxiety.

a) in b) from

c) with d) to

3. Choose the correct one-

a) bouquete b) bouquet

c) bouquette d) boquet

4. The word `expunge’ means-

a) purge b) inhale

c) eradicate d) rationalise

5. The `gypsies’ are people who-

a) came originally from Egypt to England

b) have a settled way of life

c) are always on the move

d) Steal children to train them in their way of life.

6. Which one is correct?

a) I am empty pocket now.

b) I am empty hand now.

c) I am hand up now.

d) I am without money now.

7. I have no Kith and Kin in this town.

a) Noun phrase

b) Prepositional phrase

c) Adjective phrase

d) Conjunctional phrase

8. The license of ....... drivers should be banned.

a) drinking b) drank

c) drunk d) drunked

9. The parents should have authority ....... their sons and daughters.

a) on b) of

c) over d) to

10. you should be repentant ....... your misdeeds.

a) on b) of

c) for d) by

11. I am fatigued ....... wide travelling.

a) in b) for

c) by d) with

12. A modest man does not boast....... his merit.

a) of b) on

c) for d) with

13. what is the antonym of `Limpid’?

a) watery b) Bright

c) Muddy d) Transparent

14. Person who human flesh and animal that eats its own kind is called-

a) cannibal b) flesh eater

c) meat eater d) non vegetarian

15. hood old days have gone-

a) never returned

b) never return

c) never to return

d) never have return

16. My uncle has three sons....... work in the same office.

a) who all b) they all

c) all of them d) all of whom

17. The her has ....... ten eggs.

a) laid b) lied

c) lain d) given

18. If you read, you will learn. This Sentence is a-

a) simple b) compound

c) Negative d) Complex

19. What is the antonym `Honorary’?

a) Literary b) Honorable

c) Salaried d) official

20. ``To read between the lines``means-

a) To read carefully

b. To read only some lines

c) To read quickly to save time

d) To read carefully to find out an hidden meaning

21. His uncle arrived while he....... the dinner.

a) would cook b) had cooked

c) Cook d) was cooking

22. ....... is not the only thing that tourists want to see.

a) A scenery b) sceneries

c) the sceneries d) scenery

23. I have read the book ....... you lent me.

a) that b) whom

c) whose c) what

Answer : 1.a 2.b 3.b 4.c 5.c 6.c 7.a 8.c 9.c 10.b 11.d 12.a 13.c 14.a 15.c 16.b 17.a 18.d 19.c 20.d 21.d 22.d 23.a

প্রকাশিত : ২ এপ্রিল ২০১৫

০২/০৪/২০১৫ তারিখের খবরের জন্য এখানে ক্লিক করুন


ব্রেকিং নিউজ: