মূলত পরিষ্কার, তাপমাত্রা ২১.১ °C
 
৯ ডিসেম্বর ২০১৬, ২৫ অগ্রহায়ণ ১৪২৩, শুক্রবার, ঢাকা, বাংলাদেশ
শীর্ষ সংবাদ

প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষার প্রস্তুতি

প্রকাশিত : ২৫ মার্চ ২০১৫
  • বিষয়: ইংরেজি

1. Before my father---- a house on the plot, paddy was grown here.

a. constructing b. constructed

c. constructs d. did construct

2. It seemed that---

a. the day will never end

b. the day would never end

c. the day never ends

d. the day never ended

3. We often---- a victim of circumstances.

a. fallen b. felt

c. did fall d. fall

4. I remember---- France when I was young.

a. visit b. to visit

c. visiting d. none of the above.

5. If I knew the answer, ----tell you.

a. I’ll b. I’d

c. I’ must d. I can

6. If he---- on telling lies nobody will believe a word he says.

a. go b. continues c. goes d. will go

7. I acceded---- his request.

a. on b. at c. for d. to

8. Socrates was accused ---- misleading the young section in Athens.

a. to b. of c. for d. on

9. What is the meaning of the phrase ‘come into force’?

a. make effective b. perplexity

c. rebuke d. utter an bosence word

10. ‘To be partial to something’ means to -----

a. want half b. like it

c. hate it d. preserve it

11. Meaning of the word ‘Habeas corpus’ is-----

a. citizens’ democratic right

b. fundamental righs of prisoners

11. Meaning of the word ‘Habeas corpus’ is----

a. citizens’ democratic right

b. fundamental righs of prisoners

c. freedom of jurisprudence

d. withdrawal of embassy

12. As soon as he become rich he cost ---- his old friends.

a. off d. down c. aside d. along

13. ‘You----go to that room, it’s forbidden’

a. don’t have to b. mustn’t

c. shouldn’t d. don’t know how to

14.`Hydrophobia’ is the fear of---

a. closed space b. examination

c. water d. snakes

15. ‘Misognist’ means-----

a.a hater of women b. lawyer

c. politician d. none

16. opposite of ‘Tenacious.’

a. changing b. stupid

c. unconscious d. poor

17. The word “podigious” means:

a. productive b. frightening

c. criminal d. Enormous

18. The antonym of ‘Prolific’ is-----

a. unworkable b. backward

c. barren d. controversial

19. Which one is correct spelling?

a. Posesion b. Possession

c. posession d. Possesion

20. Which spelling is correct?

a. secretariate b. secretariete

c. secretariat d. none

21. ‘The solitary reaper is a’ -----

a. heroic poem b. Romantic poem

c. classical poem d. none

22. Who is the author if the book ‘Of Human Bondage’?

a. Charles Dickens b. Somerset Mugham

c. Jane Austean d. D.H. Lawrence

DËi : 1. b 2. b 3. d 4. c 5.b 6.c 7. d 8. b 9. a 10. b 11. b. 12. c 13. b 14. c 15. a 16. a 17. d 18. c 19. b 20. c 21. b 22. b

প্রকাশিত : ২৫ মার্চ ২০১৫

২৫/০৩/২০১৫ তারিখের খবরের জন্য এখানে ক্লিক করুন


ব্রেকিং নিউজ: